Rendelés: Hétfő, Szerda - 15:45 - 19:15
+36 30 958 2421

RÁKSZŰRÉS

Ha az elrettentő tényadatokkal kezdjük, akkor sajnos elmondható, hogy hazánkban a női szervek daganatos megbetegedései napjainkban is évente majdnem 3500 nő halálát okozzák. Az emlőrák “vezet” 2500 halálozással, míg petefészek- és a méhnyakrákban minden évben nagyjából 500-600 életet veszítünk el. Az utóbbi évtizedben előfordulási gyakorisága ugyan csökken, azonban a veszélyeztetett életkor sajnos az egyre fiatalabb korosztály felé tolódik el. Ennek egyik oka a már serdülőkorban elkezdett rendszeres nemi élet, a partnerek gyakori cserélgetése, a promiszkuitás, amely számos rizikófaktort jelent. A nem kezelt gyulladások, folyások és méhszájelváltozások – melyek gyakran vírusos fertőzéssel (Human Papilloma Vírus, HPV) társulnak – úgy nevezett rákmegelőző állapoton át a rettegett rákká fejlődhetnek. Ezek tények, de nem kell feltétlenül megrémülnünk tőlük, hiszen tudjuk, hogy a nők úgy tehetnek legtöbbet saját egészségükért, ha rendszeresen eljárnak szűrővizsgálatra, így a kóros elváltozásokat időben fel lehet fedezni, akkor, amikor még meggyógyíthatóak.

ANATÓMIA:

A méh tojásnyi nagyságú szerv, ami méhtestből és méhnyakból áll. A méhnyak hüvelybe nyúló alsó része tapintható a hüvelyboltozatban, melyet másképpen méhszájnak hívunk. A méh a kismedencében helyezkedik el, szoros kapcsolatban elölről a húgyhólyaggal, hátulról pedig a végbéllel.

A méh anatómiája

A méhszáj külső felszínét normálisan el nem szarusodó laphám borítja. A méhnyakban váladékot termelő mirigyhám található. Ez a váladék egy sűrű nyák, mely szinte dugót képezve lezárja a hüvely felől a méhüreget a kórokozók, a felszálló fertőzések elől.

A RÁKSZŰRÉS ELVÉGZÉSE ELŐTT TANÁCSOS NÉHÁNY DOLOGRA ODAFIGYELNI.

Menstruáció, és hüvelyi vérzés mellett rákszűrést végezni nem lehet. Ennek az az oka, hogy a vizsgálatra kerülő sejtminta, a citológiai kenet véres lesz, és a vér elfedi a diagnózis felállításához szükséges sejteket.

Menstruáció előtt és után legalább 3 napot érdemes kihagyni, de kenetet venni legideálisabb a két menzesz között félidőben. Mivel sok esetben előre nem lehet pontosan meghatározni, hogy mikor kezdődik a menstruáció, így előfordulhat, hogy pont a vizsgálatot megelőző percekben kezdődik a vérzés. A vérzést közvetlenül megelőzően, és látszólagos elmúlását követően is lehet egy kevés, ún. mikroszkopikus mennyiségű vérzés, ami a rákszűrést zavarja. Emiatt célszerű a vizsgálatot úgy időzíteni, hogy a fölösleges időtöltést és költséget elkerüljük.

Amennyiben hüvelyfertőzésre, nemi szervi gyulladásra utaló tünetek állnak fenn, először a fertőzést, és a gyulladást kell meggyógyítani, mivel a gyulladás és fertőzés kóros citológiai leletet eredményezhet, ami miatt később, a gyulladás kezelését  követően a rákszűrést ismételni kell.

A vizsgálat előtt hüvelyöblítést nem tanácsos végezni. Bár ez higiénikusnak tűnik, és a fertőzés jeleit ki lehet talán mosni, de sejtszinten a gyulladás megmarad, ami kóros citológiai eredményhez vezet. Ha a vizsgáló orvos nem látja a hüvelyfertőzés következményeként a váladékot, a kóros citológiai lelet értelmezése nehéz lehet.

Amennyiben hüvelyfertőzés, nemi szervi gyulladás miatt jelentkezik valaki vizsgálatra, előzetesen ne kezelje magát. A hüvelyöblítéssel a “folyást” kiöblíti a hüvelyből, és így egy fontos tünetet szüntet meg, persze csak átmenetileg, de így vizsgálatkor nem fogjuk látni a jellegzetes váladékot, ami a diagnózis felállításának fontos részét adja. Amennyiben hüvelykúpot használ, előfordulhat, hogy nem lehet eldönteni, hogy a hüvelyben lévő váladék a fertőzésből, vagy a feloldódott hüvelykúpból ered-e.

Három napon belül szexuális életet élni nem tanácsos, sem óvszerrel, sem anélkül. Az óvszerek rendszerint különféle vegyi anyagokkal vannak kezelve, pl. spermaölő anyaggal, illatosítóval, és ezek irritációt, steril gyulladást okozhatnak. A helyi spermaölő hatású védekező eszközök, úgy mint, pl. kúp, krém, kémiai úton hatnak, és szintén irritációt, steril gyulladást okozhatnak. A spermiumok napokon keresztül élnek a női nemi szervekben, és tömeges megjelenésük nem kívánatos a citológiai kenetben, ezen felül a sperma is megváltoztathatja a sejtképet (pl. lúgos kémhatású, fertőzést vihet be).

A RÁSZŰRÉS LÉNYEGE

A rákszűréskor valójában – megnevezésétől eltérően – nem daganatos állapotot igyekszünk megtalálni, hanem a cél a rákmegelőző állapotok időben történő felismerése. Rákmegelőző állapotról akkor beszélünk, amikor olyan folyamat indul el szervezetünkben, amely beavatkozás nélkül továbbfejlődve rosszindulatú daganat kialakulásához vezet, vezethet. Ez egyben azt is jelenti, hogy nőgyógyászati rákszűrés során minden olyan szervet meg kell vizsgálni, melyet a női nemi szervek közé sorolunk, és amelyekben daganat alakulhat ki. Ennek megfelelően összpontosítjuk figyelmünket a méhnyakra, a méhtestre, a petefészkekre és a mellekre.
A komplex rákszűrés több szakorvos, úgymint szülész-nőgyógyász, citológus, szükség esetén radiológus együttes, egymást kiegészítő munkájának eredménye.

A VIZSGÁLAT MENETE

A vizsgálat egy beszélgetéssel kezdődik, ahol beszámolhat panaszairól. Kérdéseket teszünk fel, tudni szeretnénk az utolsó menzesz időpontját, a vérzések rendszerességét, az esetleges panaszokat. Számoljon be az addig alkalmazott kezelésekről, gyógyszerekről. Egy jól vezetett menzesznaptár nagyon sokat segíthet a válaszokban.

A beszélgetést követően kerül sor magára a vizsgálatra. Vizsgálathoz egy speciálisan kialakított nőgyógyászati vizsgálóasztalt használunk. A szeméremtest megtekintése után a hüvely feltárása következik egy műanyagból készült, egyszer használatos steril eszköz segítségével. A hüvelytükör alkalmazása szükséges ahhoz, hogy az egyébként összefekvő hüvelyfalak és a folytatásukban lévő méhszáj megtekinthető legyen. Ehhez egy speciális nagyítót (kolposzkóp) használunk, amellyel áttekintjük a hüvelyfalakat és a méhszájat. Ezután megfelelő eszközökkel (pálcika vagy kefe) citológiai vizsgálathoz anyagmintát veszünk a méhszáj felszínéről és a méhnyakról. A citológiai szűrés a méhnyak levált hámrétegeinek vizsgálatát jelenti. Ez a Papanicolauról elnevezett Pap-teszttel történik. A levett mintából kenetet készítünk, amit később fixálás és speciális festés után akkreditált citológiai laboratóriumban mikroszkóp alatt értékelnek, amely fertőzések, gyulladás és daganat kimutatására is alkalmas. Az esetek 5-10%-ában fordul elő kóros eredmény, amely azonban a legtöbb esetben nem daganatot, hanem gyulladást vagy spontán gyógyuló elváltozást jelez.

EGYSZERHASZNÁLATOS MINTA VEVŐ SPATULÁK

A citológiai anyagvétel (kenet) után végezzük a kolposzkópos vizsgálatot. A kolposzkóp 5-12-20-30 szoros nagyítást biztosító, megfelelő fényforrással ellátott optikai eszköz. Ennek segítségével olyan testfelszíni és testüregi hámelváltozások ismerhetők fel, amelyek szabad szemmel nem láthatók, illetve a látott elváltozás súlyossága jól megítélhető. Előnye, egyrészt, hogy a szöveteket élőben, saját környezetükben vizsgálhatjuk, másrész, hogy könnyen ismételhető. Ecetsav- és jódtartalmú szer alkalmazásával (ecseteléssel) a kóros területek jól elkülöníthetők az ép szövetektől.

Ezután következik az úgynevezett bimanuális (kétkezi) vizsgálat, amely során kitapintjuk a méhet, megállapítjuk annak helyzetét, nagyságát, gyulladás, terhesség, egyéb elváltozás esetleges meglétét, tájékozódunk a petevezetők és a petefészkek állapotáról.  Az egész vizsgálat csupán néhány percig tart, a rendelőben töltött idő nagyobb részét beszélgetéssel töltjük. Ha szükségesnek látszik, vagy panaszai indokolják, kiegészítő vizsgálatokra kerülhet sor. Ez legtöbbször ultrahangvizsgálatot, vagy későbbi vérvételt jelent.   A nőgyógyászati szűrővizsgálat elengedhetetlen, szerves részét kell hogy képezze az emlők áttapintása is.

Mivel a vizsgálat könnyen megismételhető, pontos választ adhatunk a folyamat javulásáról vagy rosszabbodásáról.

CITOLÓGIAI EREDMÉNYEK

A régi rendszer szerint P0-P5 között értékeltük a kenetet, újabban viszont a Bethesda-módszert használjuk.

(A Papanicolau rendszert az 1920-as évektől használták Magyarországon, mely annak idején nagy előrelépést jelentett, azonban ma már az értékelésre van sokkal informatívabb módszerünk. 1988-ban kialakították a Bethesda-rendszert, ennek a 2001-es módosítását használjuk ma is. A Bethesda-rendszer sokkal rugalmasabb és informatívabb, részletesebb információkat ad a méhnyak elváltozásokról.)

Értékelés a Papanicolau besorolás szerint:

P0 = a kenet nem értékelhető, valami hiba történhetett a vizsgálat, vagy az értékelés kapcsán, ezért újabb vizsgálat szükséges.
P1 = negatív; normális sejtek
P2 = negatív; normális sejtek, minimális, teendőt általában nem igénylő gyulladásos jelekkel (ez a leggyakoribb eredmény!)
P3 = Gyulladás van vagy rákmegelőző állapot gyanúja áll fenn. A vizsgálat ismétlése illetve HPV szűrés javasolt. Egy P3-as lelet még önmagában nem indokol műtétet, de szoros orvosi megfigyelés és kontroll szükséges!
P4 = Rákmegelőző állapot vagy korai rák gyanúja áll fenn. – A gyanú kizárására, vagy megerősítésére HPV szűrés és az esetek döntő többségében szövettani vizsgálat indokolt ilyen esetben.
P5 = Daganatos sejtek jelenléte mutatható ki. Szövettani vizsgálat mindenképpen indokolt.

Értékelés a Bethesda-rendszer szerint:

A Bethesda besorolás azt mutatja meg, hogy milyen eredetű (laphám vagy mirigyhám) és milyen fokú (enyhe vagy súlyos) rendellenességéről van szó.

A méhnyakráknak két fő típusa van:
85-90%-uk laphámrák, ami hosszú évek alatt alakul ki és jól szűrhető.
10-15%-uk mirigyrák, ami akár másfél-két év alatt kialakulhat, magasan a méhnyakcsatornában, helyezkedik el, ezért nehezen szűrhető

A kóros leletek osztályozása:

ASCUS – bizonytalanul megítélhető kóros laphámsejtek
SIL – laphámbeli elváltozások, ezen belül
LSIL – enyhén atípusos sejtek
HSIL – súlyosan atípusos sejtek

AGC – kóros mirigyhámsejtek
AIS (adenocarcinoma in situ) – csak a hámot érintő mirigyrák gyanúja

Péter

Author

view all posts

Miben segíthetek? Foglaljon rendelési időpontot online, ingyen.

A kiválasztott időpont elfogadásáról e-mailben vagy telefonon kap értesítést. Előre is köszönöm, hogy megtisztel a bizalmával. Amennyiben csak receptre van szüksége, kérem keressen telefonon (+36 30 958 2421), és megbeszéljük, hogy mikor tudom fogadni.

IDŐPONTOT FOGLALOK