Rendelés: Hétfő, Szerda - 15:45 - 19:15
+36 30 958 2421

POLICISZTÁS OVÁRIUM SZINDRÓMA (PCOS)

POLICISZTÁS OVÁRIUM SZINDRÓMA (PCOS)

Bár a policisztás ovárium szindróma elnevezés a petefészekben kialakuló számos folyadékkal telt tömlőre utal mely a kórkép egyik tipikus lelete. A név esetleg arra engedhet következtetni, hogy a POCS csak a petefészket érinti, valójában azonban az anyagcsere, valamint a hormonrendszer számos elemére kiterjed ráadásul igen gyakori, a nők 5-10%-a érintett. Ezenkívül a policisztás ovárium szindróma a termékenységi zavarok leggyakoribb oka is egyben. A POCS kialakulása már gyermekkorban elkezdődik, tüneteket azonban többnyire csak a pubertáskor után okoz.

 

A policisztás ovárium szindróma háttere:

A policisztás ovárium szindróma okát és mechanizmusát máig sem ismerjük pontosan. Azonban bizonyos részletek már feltárásra kerültek és úgy tűnik, hogy genetikai tényezők, valamint környezeti hatások együtt játszanak szerepet a policisztás ovárium szindróma kialakulásában.

A PCOS-es nők nagyon nagy százaléka inzulinrezisztens, ami azt jelenti, hogy a test sejtjei nem reagálnak megfelelő mértékben az inzulin nevű (cukoranyagcserében szerepet játszó) hormonra. Válaszul a szervezet egyre nagyobb mennyiségben termel inzulint, ez pedig kezelés nélkül idővel akár 2-est típusú cukorbetegséghez is vezethet. Az inzulin stimulálja a petefészek inzulinreceptorainak férfinemihormon (androgén) termelését, mely miatt a tüszőérés egy ponton megreked. A tüsző nem reped meg és a petesejt nem tud kiszabadulni. Az ovuláció, azaz a tüszőrepedés elmaradása miatt bent ragadt tüsző alakul át folyadékkal telt tömlővé azaz cisztává.

A tüszőrepedés elmaradása azt jelenti, hogy nem fog kialakulni a sárgatest és abban a ciklusban nem fog elegendő sárgatest homon (progeszteron) képződni. Erre reagálva az agyalapi mirigy elkezd egyre több tüszőérést serkentő (FSH, LH) hormont termelni. Ez azonban csak fokozza a problémát: több tüsző indul érésnek egyszerre, de azok is ugyan úgy bent ragadnak. Sárgatest hiányában pedig ugyan úgy nem képződik progeszteron, viszont emelkedni fog a tüszőhormon (ösztrogén) szintje és vele együtt a tesztoszteroné (a fő férfinemihormon) is. Ez a folyamat vezet a jellegzetes gyöngysor ciszták megjelenéséhez (melyről a policisztás ovárium szindróma a nevét kapta), illetve az androgén túltermelődéssel kísért ösztrogén dominancia kialakulásához.

 

A tesztoszterontöbblet felelős a policisztás ovárium szindróma legtöbb tünetéért, azonban a magas ösztrogén szint és a cukorháztartás zavara is súlyos problémák kiváltója lehet, így mindenképpen indokolt nőgyógyászhoz fordulni.

 

A tünetekről és a terápiás lehetőségekről cikkünk következő részében írunk.

 

Ha szeretne többet megtudni, vagy részt venni egy kivizsgáláson, bizalommal keresse fel a Mamadoki Nőgyógyászati Rendelőt Debrecenben!

 

Péter

Author

view all posts

Miben segíthetek? Foglaljon rendelési időpontot online, ingyen.

A kiválasztott időpont elfogadásáról e-mailben vagy telefonon kap értesítést. Előre is köszönöm, hogy megtisztel a bizalmával. Amennyiben csak receptre van szüksége, kérem keressen telefonon (+36 30 958 2421), és megbeszéljük, hogy mikor tudom fogadni.

IDŐPONTOT FOGLALOK