Rendelés: Hétfő, Szerda - 15:45 - 19:15
+36 30 958 2421

Hüvelygyulladás III. – Gombás hüvelygulladás

A gombás hüvelygyulladás (vulvovaginalis candidiasis) a második leggyakoribb hüvelyi fertőzés. A kórképet általában nem sorolják a típusos szexuális úton terjedő betegségek közé, ennek ellenére szexuális úton is terjedhet. A gombás hüvelygyulladás az esetek túlnyomó többségében sarjadzógombák okozzák, az esetek 80–85%-ában Candida albicans, amelyeknek fő forrása az emésztőtraktus, elsősorban a vastagbél és a végbél. Tünetmentes nők mintegy 20–30%-ának a hüvelyéből izolálhatók különböző Candida fajok, ez az arány terhesek között jóval magasabb. Fertőzésnek csak akkor hívjuk, ha tüneteket provokál, gyulladást okoz. Klinikai tünete azonban csupán a hordozók 40–60%-ának van. A nők 75%-ának van életében legalább egy gombás fertőzése, 40–50%-ukban ez legalább egyszer megismétlődik, míg 5–10%-ra tehető a krónikusan visszatérő formában szenvedők aránya.

Tünetmentesség esetén az élesztőgombák többnyire spórás állapotban vannak, míg klinikai tünetekkel járó fertőzés esetén az osztódó alakokkal találkozunk. A normál flóra részének tekinthető gombák akkor váltanak ki hüvelygyulladást, ha nagy számban elszaporodnak. Erre a normál hüvelyi baktériumflóra egyensúlyának megbomlása, továbbá az immunvédekezés meggyengülése esetén lehet számítani. A terhesség mellett a szervezet védekezőképességének a csökkenése, az immunológiai és a daganatos megbetegedések (sugárterápia), a cukorbetegség és más hormonális betegségek, a különböző gyógyszeres kezelések (kortikoszteroidok, ösztrogének, antibiotikumok) szoros műszálas alsónemű viselése elősegítik a gombák elszaporodását és a gombás hüvelygyulladás kialakulását.

TÜNETEK

A gombás hüvelygyulladás domináló szubjektív tünetei a hüvelyre és a szeméremtestre kiterjedő, gyakran kínzó, égő, viszkető érzés, a folyás, a fájdalmas vizelés (dysuria) és fájdalommal járó közösülés (dyspareunia). Az objektív tünetek a hüvely és a vulva többnyire kiterjedt lobosodása, a szürkésfehér, túrós vagy kenőcsszerű, szagtalan váladék, súlyosabb esetben a vulva bőrének berepedezése ekcémára jellemző elváltozásokkal. Tekintettel arra, hogy a fentiek tünetek nem specifikusak (a gombás hüvelygyulladás mellett más esetben is megjelenhetnek) és nem is mindig vannak jelen, a gombás hüvelygyulladás diagnózisának felállítása további vizsgálatokat igényel.

DIAGNOSZTIKA

A hüvelyváladék pH-ja a normál tartományban van (4,5 alatt).

Mikroszkópos vizsgálat: Natív vagy 10%-os kálium-hidroxidos kenetben jól felismerhetők a gombasejtek.

Tenyésztés: A gombák kimutatása tenyésztés útján érzékeny és specifikus módszer.

Diagnosztikus gyorstesztek.

TERÁPIA

A legtöbb, a gombás hüvelygyulladás lokális kezelésre alkalmas antimikotikum, kenőcs, krém vagy oldat formájában is kapható, amelyek a szeméremtest, illetve a férfi partner kezelésére is alkalmasak. A helyi hüvelyi kezelés hatékonysága 80–85% körül van. Ezeket a szereket napjainkban mindinkább felváltják a szisztémásan adható (szájon át bevehető, keringésbe kerülő) készítmények, melyek előnye a rövid kezelési idő, illetve a 90%-ot meghaladó hatékonyság. A partnerkezelést sokan csak panaszok esetén (makk és fitymagyulladás, bőrgyulladás), illetve visszatérő fertőzés esetén tartják szükségesnek, pedig a tünetmentes partner kezelése a gombás hüvelygyulladás végleges gyógyulásának esélyét jelentősen növeli.

A visszatérő candidiasis esetében az akut fertőzés megszüntetése mellett a recidíva megelőzése a cél, amely elsősorban a szájon át szedhető készítményekkel érhető el. Ezek a béltraktusban is csökkentik a kolonizációt, és ezáltal az újrafertőződés valószínűségét. Recidíva esetén a partnerkezelés mellett fontos a lehetséges hajlamosító tényezők kiiktatása, valamint a test egyéb területein lévő gombás gócok kiirtása. Terhesség esetén a helyi, hüvelyi kezelést kell választani.

MEGELŐZÉS

Szoros műszálas alsónemű kerülése.

Megfelelő intim higiénia: a rendszeres tisztálkodás elengedhetetlen, de nem javasolt a teljes szőrtelenítés, az illatosított szappanok, fürdőadalékok használata, mert károsíthatják a bőr savas védőköpenyét, melynek fontos szerepe van a kórokozókkal, gombákkal szembeni védekezésben. Kerülendő az intim spray-k alkalmazása is. A túlzásba vitt higiénia is káros. A gyakori hüvelyöblítés megzavarja a hüvely nyálkahártyájának védekező mechanizmusát, elősegítve a gombás hüvelygyulladás (és más, pl. bakteriális hüvelygyulladások) kialakulását.

Tekintse meg a hüvelygyulladásról szóló sorozatunk további cikkeit is:

Péter

Author

view all posts

Miben segíthetek? Foglaljon rendelési időpontot online, ingyen.

A kiválasztott időpont elfogadásáról e-mailben vagy telefonon kap értesítést. Előre is köszönöm, hogy megtisztel a bizalmával. Amennyiben csak receptre van szüksége, kérem keressen telefonon (+36 30 958 2421), és megbeszéljük, hogy mikor tudom fogadni.

IDŐPONTOT FOGLALOK