Rendelés: Hétfő, Szerda - 15:45 - 19:15
+36 30 958 2421

FELFÁZÁS (HÚGYHÓLYAGHURUT)

 

A nőgyógyászhoz forduló páciensek jelentős hányada felfázás miatt keresi fel az orvost. Ezzel a problémával élete során gyakorlatilag minden nő találkozik. Jellemzően a serdülőkor utáni időszaktól egészen az idősebb korig bármikor előfordulhat.

Mit is takar a felfázás?

Maga a „felfázás” kifejezés egy köznyelvi fordulat, melyet hólyaghurut, húgyhólyaggyulladás vagy az orvosi szaknyelvben cisztitisz néven is emlegetnek. A kórkép maga a húgyútak – elsődlegesen a húgyhólyag – gyulladásával, gyakori vizelési ingerrel, vizeléskor csípő/égető érzéssel, a vizelés végén pedig akár görcsös alhasi fájdalommal járhat. Gyakori, hogy az érintett úgy érzi tele van a hólyagja, mégsem tudja teljesen kiüríteni, vagy akár néhány cseppet is alig sikerül kipréselnie magából. Ezeken kívül a hólyaggyulladásra utalhat, ha a vizelet a szokásosnál sötétebb, zavaros vagy akár véres. Mindezekkel erős, kellemetlen szag is társulhat.

Hogy alakul ki a felfázás?

Az esetek túlnyomó többségének hátterében az áll, hogy a húgyvezetékbe baktériumok kerülnek be, melyek feljutnak egészen a húgyhólyagig, ahol megtapadnak és elszaporodnak, fájdalmas gyulladást váltva ki.

A baktériumok legtöbbször a bélrendszerből jutnak a húgycsőbe. Tehát leggyakrabban a normál bélflóra részét képező baktériumokról van szó, melyek az egészséges szervezetben is megtalálhatóak. Azonban “rossz helyre” kerülve, ezek is képesek fertőzés kiváltására. A nők anatómiai okok miatt is sokkal hajlamosabbak az ilyen fertőzésekre, mivel a húgycső nyílása jóval közelebb található a végbélhez, mint a férfiaknál, ráadásul a húgyvezetékük is rövidebb. A szexuális aktivitás is ingerelheti a húgycsövet. Maga a hüvely köztudottan saját flórával rendelkezik, melynek felborulása (bakteriális vaginózis) esetén az onnan a húgycsőbe jutó baktériumok szintén szerepet játszhatnak a felfázás előidézésében.

A változókorban csökken az ösztrogénhormon mennyisége a szervezetben, melynek következtében a hüvelyben megfogyatkozik a kórokozókkal szemben védelmet biztosító tejsavbaktériumok száma, illetve a belső hámborítás is vékonyodni kezd. Mindez szintén növeli a felfázás kialakulásának kockázatát.

Ahogy a nevéből következtetni is lehet, a lábak, a derék és az alhas kihűlése is hozzájárulhat a felfázás kialakulásához. Ilyenkor ugyanis az erek összeszűkülnek és a védekezésért felelős sejtek kevésbé jutnak el az érintett területekre, mely kedvez a baktériumok behatolásának.

Mit tehetünk?

Törekedjünk a megelőzésre. Bár a felfázást biztosan elkerülni sajnos nem lehet, a higiénés szabályok betartása, a kihűlés (mezítláb járkálás, hideg felületen, vizes fürdőruhában üldögélés, stb.) elkerülése rendkívül fontos. A sok folyadék (napi minimum 1,5-2 liter) fogyasztása és a gyakori vizelet ürítés szintén segít, ugyanis ez gátolja a baktériumok feljutását a húgycsövön keresztül. Hasonló okokból szex után szintén ajánlott a hólyag kiürítése. Fontos a hüvely flórájának, illetve pH-jának megőrzésé, illetve helyreállítása. Idősebb korban az ösztrogén tartalmú készítmények is segíthetnek.

Ha kialakult a felfázás, akkor is figyeljünk oda a fent leírtakra, így a panaszok pár nap alatt maguktól is megszűnhetnek, de makacs vagy súlyosbodó tünetek esetén mindenképpen forduljon nőgyógyászhoz. Ne aggódjon, bár a tünetek kellemetlenek, de a betegség antibiotikum terápiával gyógyítható. Kérjen rendelésemre időpontot online!

Péter

Author

view all posts

Miben segíthetek? Foglaljon rendelési időpontot online, ingyen.

A kiválasztott időpont elfogadásáról e-mailben vagy telefonon kap értesítést. Előre is köszönöm, hogy megtisztel a bizalmával. Amennyiben csak receptre van szüksége, kérem keressen telefonon (+36 30 958 2421), és megbeszéljük, hogy mikor tudom fogadni.

IDŐPONTOT FOGLALOK