Rendelés: Hétfő, Szerda - 15:45 - 19:15
+36 30 958 2421

Hüvelygyulladás II. – Bakteriális vaginózis

A hüvelygyulladás leggyakoribb oka. Elsősorban a reproduktív korban lévő nőket érinti. Rossz szociális körülmények között élőkben, dohányzókban, rendszeres alkohol fogyasztókban, promiszkuitás esetén, valamint hüvelyi irrigálást végzőknél gyakrabban alakul ki. Intrauterin (méhen belüli) eszközt viselők között is gyakoribb, míg a fogamzásgátló tabletta szedése bizonyos védelmet jelent a betegség kialakulásával szemben (ösztrogénhatás). Tenyésztéses vizsgálatokkal a betegek hüvelyváladékából a normálisnál magasabb csíraszámban izolálhatók az egészséges hüvelyben is jelen lévő anaerob (levegőn nem tenyészthető) baktériumok (pl. Prevotella, Bacteroides, Peptostreptococcus), továbbá a Gardnerella vaginalis, és Mycoplasmák, miközben a normál hüvelyflóra legfontosabb részét képező Lactobacillusok (más néven Döederlein-pálcák) száma jelentősen lecsökken.

A bakteriális vaginózis bakteriológiai szempontból tehát nem minőségi, hanem mennyiségi probléma. Valószínű, hogy a folyamat elindításában kulcsszerepe van a hüvelyi pH lúgos irányba való eltolódásának, illetve a tejsavbaktériumok visszaszorulásának. A tünetek erőssége változó, az esetek mintegy felében tünetmentes, vagy csak enyhe panaszokat okoz, amely miatt a beteg nem fordul orvoshoz. Másokban azonban nagyon kellemetlen, égő fájdalom és hüvelyi viszketés, bőséges folyás jelentkezik.

De intenzitása az adott beteg esetén kezelés nélkül is gyakran változhat, előfordulnak tünettel járó és tünetmentes időszakok.

SZÖVŐDMÉNYEK

Bakteriális vaginózis esetén meglehetősen nagy az aszcendáló (felszálló) fertőzés veszélye, amelynek következménye a felső genitális traktus (méh, petevezeték, petefészek) gyulladásos megbetegedése, amit kismedencei gyulladásos megbetegedésnek (PID) neveznek. Korábban nem volt teljesen egyértelmű, de mára minden kétséget kizáróan bizonyítást nyert a bakteriális vaginózist okozó baktériumok szerepe a kismedencei szervek gyulladásának kialakulásában. Különösen veszélyes lehet terhességben. Bakteriális vaginózis esetén gyakoribb az idő előtti burokrepedés, a koraszülés, valamint a szülést- vagy vetélést követő méhnyálkahártya gyulladás (endometritis) kialakulása. Ugyancsak gyakoribb méheltávolítást követően a csonk gyulladása.

DIAGNOSZTIKA

Klinikai kép: Kellemetlen szagú, szürkésfehér, tejszerű, homogén folyás, amely egyenletesen vonja be a hüvelyfalat, könnyen letörölhető.  A hüvelyfalon gyulladásos elváltozások általában nem láthatók.

A hüvelyváladék pH-ja: Az egészséges 3,8–4,5 közötti hüvely pH bakteriális vaginózis esetén a 5,0–6,0-os pH értéket is elérheti. A 4,2 alatti pH gyakorlatilag kizárja a bakteriális vaginózist.

Amin-teszt: 1-2 csepp 10%-os kálium-hidroxid hozzáadására a hüvelyváladék egyébként is kellemetlen halszaga intenzívebbé válik.

A hüvelyváladék mikroszkópos vizsgálata: Natív, vagy festett kenetben úgynevezett kulcssejtek („clue cells”) vannak jelen, amelyek olyan laphámsejtek, amiket anaerob baktériumok tömege vesz körül. Bakteriális vaginózis esetén a kenetben található laphámsejtek legalább 20%-a kulcssejt.  A Döderlein-flóra jelentősen csökkent, vagy teljesen hiányzik.

Mint fentebb említettük a baktériumok kitenyésztésének nincs diagnosztikai szerepe, mert az anaerob baktériumok irányába történő eltolódásról a szokványos módon vett minta tenyésztése nem ad felvilágosítást. A tenyésztési eredmény (mely többnyire a flóra valamelyik tagjának jelenlétét bizonyítja) félreértelmezhető. A kimutatott baktérium ellen adott antibiotikum nem gyógyítja a folyamatot, tehát felesleges, költséges, ráadásul veszélyes is lehet. Nem javasolt a baktériumok kimutatása gyorstesztekkel sem (ezek egy része szabadon kapható), mivel az általuk kimutatható baktérium kóroki szerepe külön értékelést igényel. Semmiképpen nem javasolt ezen leletek alapján végzett öngyógyítás, mindenképpen forduljon nőgyógyászhoz!

TERÁPIA

A kezelés célja az anaerob baktériumok csíraszámának visszaszorítása és a normál Lactobacillus flóra helyreállítása.

Az anaerób baktériumok visszaszorítása céljából, velük szemben hatékony antibiotikumokat használunk. A metronidazollal (Klion) és a clindamycinnel (Dalacyn C) érhetők el a legjobb eredmények.

metronidazolt bakteriális vaginózis esetén célszerű kúraszerűen (legalább egy héten át) alkalmazni, ilyenkor a gyógyulási ráta meghaladja a 90%-ot. Lökésterápia (egyszeri nagy adag bevétele) esetén ez az arány alacsonyabb (65–85%) és a betegség visszatérése is gyakoribb, így ez a kezelési forma bakteriális vaginózis esetén nem javasolt. A metronidazol terhesség idején sem ellenjavallt!

clindamycin szélesebb hatásspektrummal rendelkezik, hiszen az anaerobok mellett a további bakteriális vaginózist okozó organizmusokra (Mobiluncusok, Gardnerella, Mycoplasma), valamint a Gram-pozitív aerob baktériumokra is hatásos.

A kezelési mód a metronidazollal megegyező gyógyulási arányt eredményez. A metronidazol előnye a széles spektrumú antibiotikumokkal szemben, hogy nem károsítja a Döderlein-baktériumokat, így kezelés után a normál hüvelyflóra egyensúlya gyorsan helyre áll.  Tekintettel arra, hogy a bakteriális vaginózist nem sorolják a szexuális úton terjedő fertőzések sorába, ezért sajnos a partnerkezelést sokan nem tartják szükségesnek, pedig a hatékonyságot valószínűleg növeli.  Gyógyulás után a betegség visszatérése gyakori, eléri a 80%-ot, hiszen a fertőzést provokáló tényezők általában nem változnak. Az ismételt gyulladás valószínűségét csökkenti, ha az antibiotikumkezelést követően megtörténik a normál baktériumflóra visszaállítása, vagyis a normális hüvelyi környezet helyreállítása. Ezt nevezzük ökoterápiának, mely tejsavbaktériumokat tartalmazó hüvelykúpok alkalmazásával lehetséges. A készítményben lévő lactobacillusok visszaállítják a normálflóra egyensúlyát, fokozzák a hüvely savasságát és javítják annak öntisztulását.

Tekintse meg a hüvelygyulladásról szóló sorozatunk további cikkeit is:

Péter

Author

view all posts

Miben segíthetek? Foglaljon rendelési időpontot online, ingyen.

A kiválasztott időpont elfogadásáról e-mailben vagy telefonon kap értesítést. Előre is köszönöm, hogy megtisztel a bizalmával. Amennyiben csak receptre van szüksége, kérem keressen telefonon (+36 30 958 2421), és megbeszéljük, hogy mikor tudom fogadni.

IDŐPONTOT FOGLALOK