Rendelés: Hétfő, Szerda - 15:45 - 19:15
+36 30 958 2421

POLICISZTÁS OVÁRIUM SZINDRÓMA (PCOS) – 2. rész

A policisztás ovárium szindróma tünetei

Mint azt cikkünk első felében írtuk, a policisztás ovárium szindróma, inzulin-, ösztrogén- és androgénszint emelkedéssel jár. A PCOS legtöbb tünetéért a tesztoszterontöbblet felelős. A jellemző panaszok egyike lehet a fokozott szőrnövekedés a végtagokon, a mellkason és akár az arcon is. Ugyancsak a túl sok férfinemihormon következménye lehet a zsíros, erősen pattanásos bőr és a hajhullás.

Bár az esztétikai eltérések rendkívül sok kellemetlenséget tudnak okozni a PCOS betegek számára, azonban egészségügyi szempontból a többi tünet sokkal nagyobb problémát jelent. A cukorháztartás zavara gyakran jár együtt jelentősebb súlyfelesleggel, elsősorban hasi zsírlerakódással. A policisztás ovárium szindrómás nők hajlamosabbak a magas vérnyomásra és egyéb szív- és érrendszeri megbetegedésekre is, melyek hátterében általában a kialakult túlsúly áll. A PCOS-ben szenvedő nők jellemzően vérzészavarral küszködnek, ciklusuk szabálytalan. Menstruációjuk a normálisnál sokkal ritkább, vagy egyáltalán nem jelentkezik. A legtöbb nő emiatt keresi fel nőgyógyászát, és az alapos kivizsgálás során derül fény a betegségre. A termékenység zavara (meddőség) is kialakulhat, mert a tüszőrepedés elmaradása (nem érik mega petesejt) lehetetlenné teszi a megtermékenyülést.

A folyamatosan magas ösztrogénszint pedig hosszú távon hajlamosít a méh-, illetve az emlőrák kialakulására.

A policisztás ovárium szindróma azonban rendkívül változatosan jelenik meg. A jellemző elváltozások közül nem mindenkinél alakul ki mindegyik tünet.

Ha a fenti tüneteket tapasztalja, mindenképpen keresse fel a Mamadoki Nőgyógyászati Rendelőt Debrecenben, hogy elkezdhesse a kezelést!g

A policisztás ovárium szindróma kivizsgálása

A PCOS kivizsgálása során ellenőrzik a különböző hormonszinteket (inzulin, ösztrogén, prolaktin, tesztoszteron, LH, FSH). A már említett emelkedéseken kívül gyakori, hogy túl magas LH/ FSH arányát találunk. Ezenkívül pajzsmirigy funkciót is vizsgálni kell, valamint szükséges a cukorterheléses teszt, hogy információt kapjunk a cukorbetegség vagy inzulinrezisztancia esetleges fennállásáról. Kezdetben az inzulinrezisztencia ellenére a vércukorszint nem feltétlenül tér el a normálistól, de az inzulinszint már emelkedett lehet. Az érintett hölgyek laboreredményeiben a felborult zsíranyagcsere jeleiként emelkedett LDL koleszterin („rossz koleszterin”) és emelkedett zsírsav szinteket észlelhetnek.

A jellegzetes petefészek ciszták kimutatását ultrahang vizsgálattal végzik.

A diagnózist a következő kritériumok alapján állítja fel a nőgyógyász (a háromból két tünet jelen van és más hormonális eltérés kizárható a tünetek hátterében):

a peteérés és tüszőrepedés időleges elmaradása vagy végleges megszűnése,

androgén (férfihormon) túlsúly klinikai és/vagy laboratóriumi jelei,

ultrahanggal igazolt policisztás ovárium

A különböző kezelési lehetőségekről cikkünk harmadik részében írunk.

Péter

Author

view all posts

Miben segíthetek? Foglaljon rendelési időpontot online, ingyen.

A kiválasztott időpont elfogadásáról e-mailben vagy telefonon kap értesítést. Előre is köszönöm, hogy megtisztel a bizalmával. Amennyiben csak receptre van szüksége, kérem keressen telefonon (+36 30 958 2421), és megbeszéljük, hogy mikor tudom fogadni.

IDŐPONTOT FOGLALOK