Rendelés: Hétfő, Szerda - 15:45 - 19:15
+36 30 958 2421

Policisztás ovárium szindróma – 3. rész

A policisztás ovárium szindróma (PCOS) kezelése

A tünetek sokszínűsége miatt minden esetben egyénre szabott kezelésre van szükség. Azonban, mint sok anyagcsere betegségnél, a helyes életmód a policisztás ovárium szindróma esetén is kiemelkedő szerepet kap. Túlsúly esetén a testsúly csökkentése és normál tartományban tartása a cél, melyet egészséges táplálkozással és rendszeres sporttal (közepesen megterhelő, kardio- és erősítő mozgásformák a legalkalmasabbak) tudunk elérni.

Vizsgálatok szerint a PCOS-ben szenvedő nők egyharmadában a fogyás önmagában (gyógyszeres kezelés nélkül) is képes a hormonegyensúly visszaállítására, így a peteérés, tüszőrepedés normalizálására is. A következő lépés a hormonszintek gyógyszeres normalizálása lehet. Az inzulin rezisztencia kezelésére metformin tartalmú tabletta ajánlott, melyet a megfelelő táplálkozással kombinálva szükséges alkalmazni. Ez a gyógyszer általában pár hónap után kezdi kifejteni hatását, azonban sajnos van, akinél nem hatásos. Ők próbálkozhatnak az újabb generációs inzulinrezisztencia elleni készítményekkel.

Ha még nem szeretnél babát egy megfelelő összetételű hormonális fogamzásgátlóval érdemes próbálkozni. A fogamzásgátló egyrészt csökkenti a méhnyálkahártyaráknak (endometrium karcinóma) a magas ösztrogénszint miatti fokozott kockázatát, másrészt segít a férfihormonok szintjének csökkentésében is. Amennyiben szükséges, akkor kifejezetten antiandrogén (férfinemihormon ellenes) kezelés is adható. A hormonszintek normalizálása, jótékony hatással lesz a fokozott szőrnövekedésre, a problémás bőrre, és megszünteti a vérzészavarokat is.

Ha babát szeretnél, egy klomifen-citrát tartalmú gyógyszer alkalmazása ajánlott, amely a peteérés elősegítésével könnyíti meg a teherbeesést. Ez nem hormon, hanem az agyalapi mirigy serkentésével aktivizálja a petefészket. Hátránya, hogy szedése alatt fokozott a veszélye egy nagyobb ciszta kialakulásának, szedését ezért ultrahangos megfigyeléssel kell követni. Ha a klomifen nem hatékony, egyéb olyan készítmények is kipróbálhatók, amelyek közvetlenül vagy közvetve a petefészket stimulálják.

Fontos hangsúlyozni a hosszú távú életmód kezelést is, amely magában foglalja a megfelelő étrend és mozgásforma kialakítását is. Ez normalizálja az optimális inzulinszintet, javítja az androgén tüneteket és a meddőség kezelését egyaránt, valamint csökkenti a metabolikus szindrómát és a cukorbetegség kockázatát.
A gyógyszeres kezelés mellett, a petefészek kéreg bemetszése jelenthet megoldást a betegség visszafordításában.

Táplálkozás PCO szindróma esetén:

A PCOS esetében hatékony étrendi kezelés hasonló a cukorbeteg diéta alapjaihoz, azaz elsősorban az alacsony glikémiás indexű alapanyagokat használ. Fontos a rendszeres kis mennyiségű étkezések beiktatása. Ez azt jelenti, hogy ne teljen el több mint 4 óra étkezés nélkül, de figyelnünk kell, hogy egyszerre ne együnk sokat. D-vitamin kiegészítő jelleggel ajánlható.

Mindezeken túl figyelmet kell szentelni a pszichés egyensúlyunk fenntartására, a stressz csökkentésére, vagy amennyiben ez nem lehetséges, a stressz feldolgozásának módszereire és megfelelő levezetésére, pihenésre.

Péter

Author

view all posts

Miben segíthetek? Foglaljon rendelési időpontot online, ingyen.

A kiválasztott időpont elfogadásáról e-mailben vagy telefonon kap értesítést. Előre is köszönöm, hogy megtisztel a bizalmával. Amennyiben csak receptre van szüksége, kérem keressen telefonon (+36 30 958 2421), és megbeszéljük, hogy mikor tudom fogadni.

IDŐPONTOT FOGLALOK