Rendelés: Hétfő, Szerda - 15:45 - 19:15
+36 30 958 2421

PETEFÉSZEKCISZTA (CYSTA OVARII) – 2. rész

A JÓINDULATÚ PETEFÉSZEKCISZTA (folytatás)

Petefészekciszta hátterében – a cikk első fejezetében felsoroltokon kívül – állhat még endometriózis, mely az eltévedt méhnyálkahártya sejtjeiből keletkezik. Ezen sejtek ugyanúgy reagálnak a ciklus során őket érő hormonhatásokra, mint a méhben szabályosan elhelyezkedő nyálkahártya sejtek. Ilyenkor a havi ciklus során ezen eltévedt sejtek által termelt menstruációs folyadék nem tud kiürülni, és folyadékkal teli üreget képez (ezt nevezzük csokoládé cisztának, mely bennék sötét színére utal).

A magzatfejlődés során rendellenesen visszamaradt/eltévedt és a petefészek állományába betokolódott sejtmaradványokból ún. dermoid ciszta jöhet létre, amely különféle szöveti elemeket – haj, zsír, porc fog, stb. – tartalmazhat. Az ilyen ciszták műtéti eltávolítása indokolt.

A kikocsányosodott (vékony nyél végén függő) petefészekciszta igen veszélyes, mert a nyél bármikor megcsavarodhat. Ennek bekövetkezése esetén roppant heves hasi fájdalom jelentkezik, és azonnali műtétre van szükség.

Petefészekciszta a hashártya – mely beborítja a méhet, a petefészket és a petevezetőt – lemezei között található sejtekből is kialakulhat.

Daganatok belsejében is keletkezhet petefészekciszta, melyek egyaránt lehetnek jó- és rosszindulatú tumorok. Leginkább a mirigydaganatok (adenomák) képezhetnek cisztákat, melyek a termelt váladék alapján lehetnek nyákos (mucinózus) vagy savós (szerózus) cisztadenomák. A nyákos adenóma mindig jóindulatú, viszont hatalmasra, akár 10-15 kg tömegűre is képes megnőni. A nagyra nőt ciszták a hasfal elődomborodását és különböző nyomási tüneteket okozhatnak (pl. a bélműködés gátlása, a vizeletelfolyás akadályozása, illetve másodlagos gyulladás provokálása a vesemedencében).

.

A ROSSZINDULATÚ PETEFÉSZEKCISZTA

Mivel általában a menopauza után jelentkezik, a középkorú nők a veszélyeztetettebbek. Tekintettel arra, hogy egyes rosszindulatú petefészek elváltozások öröklődhetnek, nem lehet eléggé hangsúlyozni, hogy akinek a családjában már fordult elő ilyen megbetegedés, azok mindenképpen vegyenek részt rendszeres, célzott nőgyógyászati szűrővizsgálaton. A rosszindulatú petefészekciszta hasi műtét útján való mihamarabbi eltávolítása elengedhetetlen, de akár kemoterápiára is szükség lehet.

Ha a fent említett tüneteket tapasztalja, mindenképpen keresse fel a Mamadoki Nőgyógyászati Rendelőt Debrecenben, hogy elkezdődhessen a kivizsgálás és kezelés.

Péter

Author

view all posts

Miben segíthetek? Foglaljon rendelési időpontot online, ingyen.

A kiválasztott időpont elfogadásáról e-mailben vagy telefonon kap értesítést. Előre is köszönöm, hogy megtisztel a bizalmával. Amennyiben csak receptre van szüksége, kérem keressen telefonon (+36 30 958 2421), és megbeszéljük, hogy mikor tudom fogadni.

IDŐPONTOT FOGLALOK