Rendelés: Hétfő, Szerda - 15:45 - 19:15
+36 30 958 2421

Petefészekciszta (cysta ovarii) – 1. rész

A petefészekciszta egy összefoglaló kifejezés és számos különböző eredetű nőgyógyászati elváltozást takarhat, melyek nagyrészt jóindulatúak. A ciszta szó önmagában egy folyadékkal telt tömlőt takar. A valódi cisztának saját hámbélése van és vékony kötőszövet veszi körül. A petefészkekben, a tüszőérés során egészséges állapotban is keletkeznek kis ciszták, melyek maguktól megszűnnek, és amelyeket nem tekintünk kóros jelenségnek. Orvosi értelemben akkor beszélünk cisztáról, ha a folyadékkal telt üreg legnagyobb átmérője eléri a 4 cm-t. Élete során sok nő szervezetében alakul ki petefészekciszta, melynek létezéséről legtöbben nem is szereznek tudomást, mivel ritkán okoz panaszt, és néhány menstruációs ciklust követően sokszor magától felszívódik. Nőgyógyászati kezelés ezért csak akkor indokolt, ha tüneteket okoz, esetleg, ha a termékenységet befolyásolja, vagy felmerül a rosszindulatú elváltozás gyanúja. Petefészekciszta bármely életkorban előfordulhat, ám fogamzóképes korban a leggyakoribb.

A jóindulatú petefészekciszta

Fogamzóképes korban a petefészekben érő tüszők átmérője 1-3 cm. Ha ez nem reped meg ovulációkor (peteéréskor, az érett petesejt petefészekből való kilökődésekor), akkor a benne lévő folyadék mennyisége tovább szaporodhat. Tüszőrepedés híján nem alakul ki az úgynevezett sárgatest sem, így a ciklus folyamán nem termelődik sárgatesthormon (progeszteron) csak tüszőhormon (ösztrogén). A tartós ösztrogénhatás következményeként a méhnyálkahártya túlduzzad (hiperpláziássá válik), mely jellemzően ritka, de nagyon erős, fájdalmas, elhúzódó és alvadékos vérzést eredményez, amely olykor bőrszerű szövetfoszlányokat (a méhnyálkahártya darabjait) tartalmaz. Extrém esetben a méhnyálkahártya akár egy darabban is kiürülhet. A fokozódó ösztrogénterhelés a középidőtől fokozódó emlőfeszülésben, emlőfájdalomban is megmutatkozhat. Mivel a nyakcsatornát folyamatosan olyan hatás éri, mint az ovuláció előtti időszakban, a hüvelyből bőséges, tiszta, tojásfehérjeszerű nyák ürül. A tüszőrepedés elmaradásának hátterében gyakori a stressz vagy a szorongás. Máskor, a megrepedt tüszőből visszamaradt sárgatestben szaporodik fel a folyadék. Mindkét esetben a petefészekciszta nagysága akár 5-6 cm-t is elérhet. A hormontartalmú fogamzásgátlók (tabletták, gyűrűk, stb.) alkalmazása csökkenti ezen petefészekciszta típusok előfordulási gyakoriságát, bár biztos megelőzés nem létezik.

A policisztás ovárium szindróma (PCOS) egy speciális anyagcsere- és hormonzavar együttese. Neve onnan ered, hogy a petefészek kéreg alatt az érési folyamatot elkezdő, megérni mégsem tudó petesejttüszők alkotta ciszták sorakoznak. Ezzel a kórképpel egy külön cikkben foglalkozunk. Ennek a cikknek a második részében pedig a petefészekciszta egyéb okait tárgyaljuk.

Ha a fent említett tüneteket tapasztalja, mindenképpen keresse fel a Mamadoki Nőgyógyászati Rendelőt Debrecenben, hogy elkezdődhessen a kivizsgálás és kezelés.

Péter

Author

view all posts

Miben segíthetek? Foglaljon rendelési időpontot online, ingyen.

A kiválasztott időpont elfogadásáról e-mailben vagy telefonon kap értesítést. Előre is köszönöm, hogy megtisztel a bizalmával. Amennyiben csak receptre van szüksége, kérem keressen telefonon (+36 30 958 2421), és megbeszéljük, hogy mikor tudom fogadni.

IDŐPONTOT FOGLALOK