Bartholini mirigy ciszta, tályog, gyulladás

A legfájdalmasabb nőgyógyászati betegségek egyike. A Bartholini-mirigyek a kisajkak és hüvelybemenet között találhatóak, és a szexuális élet során a nemi izgalommal járó nedvesedésért felelősek.

Amennyiben eldugul a kivezető csövük (mely a hüvelybemenetbe nyílik), vagy felhalmozódnak bennük a kórokozók, begyulladhatnak.

Bartholini mirigy ciszta

Amikor a termelődő mirigyváladék nem ürül ki, a páciens egy cseresznye, vagy dió nagyságú csomó jelenik meg a hüvelybemenetnél, a kis- és nagyajkak találkozásánál. Fala rugalmas, feszes, nem fáj, de növekszik. Néha spontán kiürül.

Bartholini mirigy tályog

 Ha gennykeltő baktériumokkal felülfertőződik, fájdalmasssá válik.

Tünetei a következők:

  • égő-viszkető duzzanat
  • vöröses szín
  • fájdalom
  • melegség

A gennyel teli tályog fájdalmas (kisugározhat a végbél irányába), mely akadályozza a szexuális életet, de még a leülés, járás is nehezített. Hőemelkedéssel és lázzal járhat.

Egyik oldalról könnyen átterjedhet a másikra, sőt, még a  hüvelybemenetet is torzíthatja.

Kezelés

Forduljon hozzám bizalommal. Amennyiben jelentkezik vizsgálatra, akkor tájékoztatom a megoldási lehetőségekről  (antibiotikus kezelés, lokális kezelés)

Ha a ciszta nem fáj, nem gyulladt:

– meleg ülőfürdő

– meleg vagy hideg vizes borogatás

– non szteroid gyulladáscsökkentők, fájdalomcsillapítók

– párakötés

– műtétes megoldások – a ciszta megnyitása esetleg teljes eltávolítása

Bartholini tályog kezelése

Mivel sokkal fájdalmasabb, mint a ciszta, nem éri meg otthoni megoldásokkal kísérletezni. Ugyan előfordulhat, hogy a tályog magától négy-öt nap alatt megérik és kifakad, de a kifakadás nem mindig optimális helyen történik.

Dr. Tornai Péter

Author

view all posts

Miben segíthetek? Foglaljon rendelési időpontot online, ingyen.

A kiválasztott időpont elfogadásáról e-mailben vagy telefonon kap értesítést. Előre is köszönöm, hogy megtisztel a bizalmával. Amennyiben csak receptre van szüksége, kérem keressen telefonon (+36 30 958 2421), és megbeszéljük, hogy mikor tudom fogadni.

Időpontot foglalok a nőgyógyászomhoz