Rendelés: Hétfő, Szerda - 15:45 - 19:15
+36 30 958 2421

Hüvelygyulladás V. – A hüvelygyulladás egyéb okai

ATRÓFIÁS HÜVELYGYULLADÁS

A menzesz elmaradása után az ösztrogénhiány következtében a hüvelyhám elvékonyodik, glikogéntartalma csökken. Emiatt a Döderlein-flóra visszaszorul, csökken a tejsavtermelés, emelkedik a hüvelyi pH, a fakultatív aerob, valamint anaerob baktériumok elszaporodnak. A betegek elsősorban a hüvely szárazságáról, égő, viszkető érzésről, fájdalmas közösülésről és pecsételő vérzésről panaszkodnak. A hüvelyfal elvékonyodott, lo bos.  A folyás híg „vizes”, pH-ja 5,0 felett van. Mikroszkópos vizsgálat során nagy számban találhatók fehérvérsejtek, a lactobacillusok hiányoznak, kevert baktériumflóra látható. Bakteriológiai tenyésztés nem informatív, így szükségtelen. Az atrófiás hüvelygyulladás terápiája elsősorban ösztrogénkészítményekkel történő lokális (hüvelyi) kezelésből áll, azonban ismétlődés esetén a szisztémás hormonpótló kezelés is szükségessé válhat. Hüvelyszárazság esetén ajánlott valamilyen síkosító szer használata. Az úgynevezett „száraz közösülés” („dry sex”) ugyanis amellett, hogy fájdalmas, komolyan veszélyezteti a hüvely ökológiai rendszerét, elsősorban az aktus során keletkező mikrosérülések és az azokból származó vérzés következtében.

ALLERGIÁS HÜVELYGYULLADÁS

A hüvelygyulladás tüneteit a hüvelybe bekerülő anyag is okozhatja. Az így kiváltott szeméremtesti- és hüvelygyulladás rendszerint kontakt dermatitisz (bőrrel érintkező irritatív anyagok által kiváltott bőr-, nyálkahártyagyulladás) képében jelentkeznek. Az érintett terület (ki)szárad és égő, szúró, viszkető érzés alakul ki. Jellemző az aktus utáni fájdalom, kivörösödés, és szövetduzzanat is, elsősorban a hüvely külső boltozatán. A nők a fájdalmat sokszor úgy írják le, mintha ezer tű szurkálná őket egyszerre.
Azonban az allergiás érzékenység különböző fokozatú lehet. A fentiek mellett, extrém fokú allergia esetén szénanáthaszerű tünetek és kötőhártya-gyulladás, bőrkiütés is jelentkezhet, míg ennél is ritkább esetben légzési nehézség, szívritmus-emelkedés, mellkasi fájdalom, remegés és anafilaxiás sokk is előfordulhat. A tünetek az aktust követő 5-30 percben jelentkeznek és néhány óráig, esetleg napokig tarthatnak.

Latex

A gumi-, így az óvszergyártás alapanyaga a latex. Világszerte egyre növekvő arányban számolnak be latexallergiás esetekről, és a felismerés nem ritkán szexuális együttlét és óvszerhasználat után derül ki.
A latexallergiát szakorvos diagnosztizálja bőrteszttel vagy vérvizsgálattal, bizonyos esetekben patch teszttel (a hát bőrére tett allergénnel átitatott korong helyén létrejövő korai és késői reakció vizsgálata). Amint felmerül az allergia gyanúja, mindenképpen kerüljük a latexből készült termékeket, mert az allergénnel való további érintkezés csak súlyosbítja a tüneteket. Mivel az orvosi kesztyű is lehet latex alapanyagú, mindenképpen tájékoztassuk a vizsgáló orvost az érzékenységről. Óvszer használat szempontjából a poliuretánból készült termékek jelenthetnek alternatív megoldást.

Spermicid

Előfordulhat az is, hogy a hüvelygyulladást nem latexallergia váltja ki, hanem az óvszert síkosító spermaölő (spermicid) vegyület, ami többnyire a nonoxynol-9 nevű anyag. Mindenképpen nézzük át a doboz leírását, hogy látjuk-e rajta ezt a kifejezést, de a “spermicidally lubricated” felirat is utalhat az említett felületaktív hatóanyagra.

Ha úgy tűnik, hogy ez a vegyület váltja ki az allergiás reakciót, váltsunk óvszert! Spermaölő anyagok lehetnek azonban a síkosítókban és fogamzásgátló habokban is. Ezért mielőtt síkosítót vásárolna, mindig olvassa el az összetételét, és használat előtt végezzen bőrtesztet!

Ondó

A természet különös „humorérzékét” példázza, hogy az emberi spermával szembeni allergiát is megfigyeltek az orvosok, igaz az így kiváltott hüvelygyulladás meglehetősen ritka. Azonban előfordulhat, hogy a tüneteket összekeverik a visszatérő gombás fertőzésekkel vagy a szexuális úton terjedő betegségekkel. Furcsamódon, az ondóallergia férfiaknál is jelentkezhet.

Az ondóallergiával szemben az óvszer lehet a megoldás. A teherbeesés lehetséges, szükség esetén a mesterséges megtermékenyítést sikeresen alkalmazták az érintett nőknél. A férfiaknak érdemes arra figyelniük, hogy megfelelő mennyiségű folyadékot fogyasszanak, mert dehidratált állapotban az ondó sűrűbb és savasabb is lesz, ami fokozhatja az allergiás tüneteket.

Diagnózis: Minden mást ki kell zárni

Bármilyen irritációt, allergiás jellegű tünetet is észlel aktus után, addig ne éljen újra szexuális életet, míg a tünetek el nem múlnak! Ha az otthoni megfigyelés során nem derül ki, mi okozza a tüneteket, mindenképpen forduljon orvoshoz! A nőgyógyász először kizár minden nemi úton terjedő betegséget és a hüvelygyulladás egyéb okait, és ha minden lelet negatív, akkor allergológushoz irányítja a beteget.

Terápia

Alapvetően megelőzés szükséges, ami az azonosított allergén elkerülését jelenti.

Tekintse meg a hüvelygyulladásról szóló sorozatunk további cikkeit is:

Péter

Author

view all posts

Miben segíthetek? Foglaljon rendelési időpontot online, ingyen.

A kiválasztott időpont elfogadásáról e-mailben vagy telefonon kap értesítést. Előre is köszönöm, hogy megtisztel a bizalmával. Amennyiben csak receptre van szüksége, kérem keressen telefonon (+36 30 958 2421), és megbeszéljük, hogy mikor tudom fogadni.

IDŐPONTOT FOGLALOK