Rendelés: Hétfő, Szerda - 15:45 - 19:15
+36 30 958 2421

Hüvelygyulladás IV. – Trichomoniasis

A Trichomonas vaginalis okozta infekció (trichomoniasis) egyike a leggyakoribb szexuális úton átvihető betegségeknek (STD). A kórokozó egy anaerob (oxigént nem használó), parazita egysejtű. A trichomoniasis elsősorban nemi érintkezés útján terjed, fertőzött nők partnereinek több mint 40%-ában kimutatható.  A nemileg aktív női populációban a hordozók aránya 5–30%, de tünetek, panaszok csupán a felükben jelentkeznek. Elméletileg a nem nemi úton történő terjedés (WC, fürdő) sem kizárt, a gyakorlatban azonban alig valószínű.  A trichomoniasis gyakran társul más STD-vel (gonorrhoea, chlamydia), illetve a hüvelyflóra felborulásával és egyes anaerob baktériumok elszaporodásával. Nőkben elsősorban a hüvelyben, a húgycsőben és a húgyhólyagban, valamint a Bartholini-járatokban telepedhet meg a parazita.

DIAGNOSZTIKA

Klinikai kép: A trichomoniasis sárgászöldes, híg, habos, émelyítő szagú bőséges folyással jár, melyhez égető, viszkető érzés társul a hüvelyben (hüvelygyulladás, vaginitis) és a vulván (vulvitis).  A hüvelyhámja mellett a méhszáj felszíne is gyulladt. A jellegzetesnek tartott pontszerű bevérzések, valamint a szeméremtest vérbősége az trichomoniasis esetek csak kisebb hányadában vannak jelen. Kisérheti hólyaghurut, fájdalmas vizelés és/vagy közösülés is.

A hüvelyváladék pH-ja 4,5 felett van.

H2O2-teszt: Pozitív.

Natív készítményből egyszerű fénymikroszkóppal 50–75%-os, fáziskontraszt-mikroszkóppal közel 80%-os biztonsággal igazolható a mozgó kórokozó. A kenetek festése nem javítja a módszer érzékenységét (70–80%). A tenyésztés sokkal megbízhatóbb, közel 100%-os érzékenységű módszer, viszont költség- és időigényes volta miatt a rutindiagnosztikában csak elvétve használjuk. Az újabb modern technikák a trichomonas antigének, illetve nukleinsavak (PCR) kimutatásán alapulnak.

TERÁPIA

A trichomoniasis terápiájánál néhány alapvető szabályt szem előtt kell tartani:

A Trichomonas vaginalis okozta hüvelygyulladás esetében Metronidazol (Klion) a választandó antibiotikus kezelés. Az egyidejű partnerkezelés kötelező. A kezelést akkor is célszerű elvégezni, ha a betegnek nincsenek tünetei, és a kórokozó csak mellékleletként kerül felismerésre (vizeletüledék, PAP-kenet). Mivel a Trichomonas vaginalis nem csak a hüvelyben van jelen, a kezelést lehetőleg szisztémásan is kell végezni.

Lökésterápia: Egy nagy dózis alkalmazásával az esetek 82–88%-ában érhető el gyógyulás. Az egydózisú kezelésnek rendkívül nagy előnye, hogy nem kerülhet megszakításra esetleges mellékhatások, vagy feledékenység miatt, és ugyanezek miatt a partnerkezelés is könnyebben megvalósítható és ellenőrizhető.

Kúraszerű kezelés: 7 napon át történő alkalmazás. Ezekben az esetekben 95% körüli gyógyulás érhető el, a tünetek megszűnnek és a kórokozó eltűnik a hüvelyből.

A gyakorlatban akut infekció esetén alkalmazható az egydózisú lökésterápia, míg krónikus visszatérő trichomoniasis esetében a 7 napos kúraszerű kezelést célszerű elvégezni. Terhesség alatt az egydózisú lökésterápia választandó. Ez a dózis még a koraterhességben sem jelenthet veszélyt az embrióra, szemben a kezeletlen infekció okozta szövődményekkel. Tekintettel arra, hogy ez a gyógyszer az anyatejben is megjelenik, szoptatás alatt a lokális hüvelyi kezelés javasolt.

Tekintse meg a hüvelygyulladásról szóló sorozatunk további cikkeit is:

Péter

Author

view all posts

Miben segíthetek? Foglaljon rendelési időpontot online, ingyen.

A kiválasztott időpont elfogadásáról e-mailben vagy telefonon kap értesítést. Előre is köszönöm, hogy megtisztel a bizalmával. Amennyiben csak receptre van szüksége, kérem keressen telefonon (+36 30 958 2421), és megbeszéljük, hogy mikor tudom fogadni.

IDŐPONTOT FOGLALOK